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Frequently Asked Questions on Public Meetings and Public Notice Issues 
In Light Of the COVID-19 Pandemic 

 
The following guidance is based on the Colorado Open Meetings Law (“COML”), §§ 24-6-401, et seq., C.R.S., and the case law 
interpreting it, as well as the Colorado Administrative Procedures Act (“CAPA”), §§ 24-4-101, et seq., C.R.S.  These FAQs also 
provide our current thinking related to “best practices” and potential technological measures to facilitate public access. 
 
Q.  May a public body conduct a “public meeting” entirely remotely by electronic means? 
A.  Yes. 

The COML recognizes that “meetings” of public bodies may be conducted by “by telephone, 
electronically, or by other means of communication.” § 24-6-401(1)(b). The law provides that all 
“meetings” at which two or more members of a state public body, or three or more members 
(or a quorum) of a local public body, discuss “public business” must be “open to the public at all 
times.” § 24-6-402(2)(a). A meeting accessible only electronically, such as by webinar, online 
video conference (e.g., Zoom), or telephone conference, complies with the COML so long as the 
means to access the meeting electronically are made available to the public.   
 

Q.  May a public body provide electronic-only notice of a “public meeting”? 
A.  Yes. 

The COML authorizes local public bodies to use electronic-only posting of notices of their 
meetings. § 24-6-402(2)(c)(III). For state public bodies, the statute requires that there must be 
“full and timely notice to the public.” State bodies should adopt a ‘flexible’ standard that takes 
into account the interest in providing access to ‘a broad range of meetings at which public 
business is considered,’ as well as the public body’s need to conduct its business ‘in a reasonable 
manner.’” (Benson v. McCormick, 195 Colo. 381, 383, 578 P.2d 651, 652 (1978)). 

 
Q.  May a public body meet without any kind of notice if there is an “emergency”? 
A.  Yes, but the scope of what constitutes an “emergency” is narrow. 

The COML has no provision for “emergency” meetings. The Colorado Court of Appeals has held 
that a town council’s “emergency” meeting without timely notice was permissible under the 
COML in light of the council’s subsequent notice, consideration, and ratification of the actions 
taken at the emergency meeting at a later properly noticed public meeting. Lewis v. Town of 
Nederland, 934 P.2d 848, 851 (Colo. App. 1996). The court observed, however, that an 
“emergency” is one that is “an unforeseen combination of circumstances or the resulting state 
that calls for immediate action.” As such, public bodies should provide some form of notice on 
their websites whenever possible. 

 
Q.  May a public body convert a previously scheduled in-person meeting into an electronic-only 
meeting? 
A.  Yes, so long as a new notice is published notifying the public of the new means of access. 

Under the Town of Marble doctrine allowing for flexible standards in connection with notices of 
public meetings, it is permissible for a public body to amend a previously posted notice of a 
public meeting. Town of Marble v. Darien, 181 P.3d 1148, 1152 (Colo. 2008). Amendments can 
include the addition of new topics, changes in the location of a meeting, or the means of 
accessing the meeting. 
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Q.  How much advance notice must be provided for a meeting of a public body. 
A.  At least 24 hours. 

The COML requires at least 24 hours’ notice for public meetings of local public bodies. § 24-6-
402(2)(c)(I). While there is no similar provision for state public bodies, 24 hours’ notice should 
be sufficient for a public meeting of a state public body, especially if there are extenuating 
circumstances that warrant a short notice period. Providing notice for more than 24 hours is 
appropriate where feasible. In addition, it is also important to consider whether a particular 
public body’s statute, ordinances, charter, or rules require more than 24 hours of public notice. 
If so, then the more specific notice provision will control over the general provision in the COML. 

 
Q.  How much advance notice must be provided for an amended notice of a previously posted 
meeting of a public body. 
A.  At least 24 hours. 

The COML does not distinguish between an initial notice of a meeting and an amended notice.  
The amended notice setting out the logistics and mechanics for an electronic-only meeting 
should be posted at least 24 hours before the start of the meeting. 
 

Q.  Is a public body required to provide a mechanism during an electronic-only meeting that would 
enable a member of the public to speak to the public body during the electronic-only meeting? 
A.  No. 

The COML does not require a “public comment” period, or any other form of public input during 
a public meeting. Rather, the purpose of the statute is to allow the public to observe, not 
necessarily to participate.  § 24-6-401. Note, though, that many local public bodies do have such 
requirements in their ordinances or rules. If that is the case, the public body will need to use a 
technology for its electronic meeting that facilitates a public comment period. Many current 
virtual-meeting services readily enable this function. The body may alternatively rely on the 
“chat” or similar functions of online video-conference systems such as Zoom or Skype, which 
allow participants to send comments to the body in writing. 
 

Q. What is the best practice for setting up electronic-only access for an executive session in 
conjunction with a meeting of the public body? 
A.  Use a two-mode system of access for the meeting. 

If the public body uses a commercial internet-based video conferencing service such as Zoom, 
the service will allow for the creation of side-bar meetings into which selected participants may 
join the portion of the meeting that has been closed to the public.  This will allow for the public-
meeting portion of the electronic meeting to remain open while the executive session is 
conducted.  Otherwise, in the absence of a commercial video-conferencing system, the safest 
way to conduct a closed executive session during a body’s meeting is by having a two-mode 
method for accessing the electronic meeting.  That is, if the meeting is conducted by both 
webinar and a concurrent telephone dial-in conference bridge, the webinar portion of the 
meeting can be suspended or recessed while the executive session is conducted by telephone.  
Once the executive session is completed, the body’s board members would then rejoin the 
webinar video conference. 

 


