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Dear

Laura Udis referred to me your July 10, 1992, letter
requesting an opinion regarding section 13-21-109, C.R.S. (1991
Supp.). You specifically asked whether that statute entitles at-
torneys to receive costs of collection (twenty percent or a mini-
mum of $20) in connection with collection of an insufficient
funds check. This is an informal opinion only and does not con-
stitute an advisory opinion of the Collection Agency Board as
contemplated by section 12-14-113(5), C.R.S. (1991).%**1

1**Prior to now, our office has not taken an enforcement position
on this issue. We regret any communication from our staff which
may have confused this matter.

Also, please be aware that our office has no jurisdiction, in
and of itself, to interpret section 13-21-109. We are addressing
this issue solely because a violation of section 13-21-109 also
constitutes violations of the Colorado Fair Debt Collection Prac-
tices Act. See, e.g., §12-14-108(1) (i), C.R.S. (1991)

(failure to comply with the section 13-21-109 constitutes an
unfair practice); §12-14-128(1) (c), C.R.S. (1991) (unlawful

act to recover or attempt to recover treble damages without com-
plying with section 13-21-109). It is possible that a court
interpreting section 13-21-109 could reach a contrary conclusion
with regard to the issue you have raised. In addition, you may
also wish to contact the Supreme Court Disciplinary Counsel for
an opinion, as our office is required to refer all complaints
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I agree with you that the language regarding collection
costs in section 13-21-109 is clear. Subsection (1) (b) (II) per-
mits collection of twenty percent (20%) of the face amount of an
insufficient funds check as a costs of collection only if the
check has been assigned to a "person licensed as a collection
agency pursuant to article 14 of title 12." Where, as here, the
language of a statute is clear and unambiguous, it may be reason-
ably presumed that the General Assembly meant what the statute
clearly says. Woodsmall v. Regional Transport. Dist., 800 P.2d
63, 67 (Colo. 1990). Consequently, only those attorneys who are
actually licensed by the Collection Agency Board pursuant to ar-
ticle 14 of title 12 are entitled to receive collection costs
pursuant to section 13-21-109.

You indicated that some attorneys have taken a contrary
position. They argue that attorneys are persons "licensed as a
collection agency pursuant to article 14 of title 12" because the
Colorado Fair Debt Collection Practices Act ("CFDCPA") recognizes
that attorneys are licensed by the Colorado Supreme Court and
exempts them from the licensing requirements of the CFDCPA. That
argument is not persuasive.

The current version of section 13-21-109 was enacted in
1989.**2 At that time attorneys were completely exempt from the
CFDCPA when collecting debts for clients. See Section
12-14-103(2) (b) (VI), C.R.S. (1985) (repealed and re-enacted)
(CFDCPA exempted from the definition of a collection agency, "Any
attorney-at-law collecting a debt as an attorney on behalf of and
in the name of a client."). Attorneys did not become subject to
the substantive provisions of the CFDCPA until 1990, when the

involving attorneys to that entity.

2%*Prior to the amendment of section 13-21-109 in 1989, all per-
sons pursuing treble damages pursuant to section 13-21-109 were
allowed to receive costs of collection. See Section 13-21-109,
C.R.S. (1987) (repealed and re-enacted) (holder of insufficient
funds check is entitled to receive treble the amount ot the
check, but not less than $100, interest and costs of collection,
including but not limited to reasonable attorneys fees; in a civ-
il action the prevailing party may recover court costs and
reasonable attorney fees).



Page 3

legislature enacted section 12-14-102(2), C.R.S. (1991).**3 Con-
sequently, the legislature could not have possibly considered at-
torneys to be "persons licensed as a collection agency pursuant

to article 14 of title 12" when it re-enacted section 13- 21-109.

In summary, only persons licensed by the Collection Agency
Board are entitled to receive costs of collection pursuant to
section 13-21-109. If certain attorneys believe they are enti-
tled to additional compensation, they should seek a legislative
amendment to section 13-21-109.

Thank you for bringing this matter to our attention. If
you are aware of specific attorneys who are collecting or at-
tempting to collect costs of collection in connection with insuf-
ficient funds checks, we would appreciate your providing their
names and addresses to our office. Alternatively, we request
that you mail to those attorneys a copy of this opinion.

Please feel free to contact me if you have any additional

questions.

Sincerely,

Alesia M. McCloud-Chan
Assistant Attorney General
Consumer Credit Unit

——— - ———o—_ -

3**That section states in part:

. . . Attorneys-at-law shall not be required to be licensed as
collection agencies or registered as debt collectors or solic-
itors to perform acts for which attorneys are licensed by the
supreme court of this state. . . '

Section 12-14-102 (2).



