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Adnministrative Interpretation No. 3.105-8004

The Administrator of the Colorado Uniform Consumer Credit Code
has been asked whether a particular set of circumstances set
forth in your letter constitutes a "refinancing' as that term

is used in Senate Bill 20 (Second Reguiar Session, Fifty-Second
General Assembly, State of Colorado), amending Section 3-105

of the Colorado Uniform Consumer Credit Code. The factual
situation set forth in your letter is the renewal or extension
of a construction loan accomplished by means of a modification
agreement amending the original note to extend the maturity
date. Your questlon is whether such a transaction is considered
a "refinancing" under Senate Bill 20 such that the lender could
‘exceed the 18% annual percentage rate ceiling of the Code upon
making the extension or renewal. For the purpose of this letter,
I assume that no additional advances are made pursuant to this
transaction for purposes other than construction,. and that the
original transaction fell within the requlremerts of Senate Bill
20. ~

It is my opinion that a transaction such as you describe con-
stitutes a "refinancing' as long as the lender modifies the

rate of the loan finance charge or any other material terms of
the original obligation. The staff of the Federal Reserve Board
“has, on several occasions, stated that a refinancing under
RegL1atlon Z does not occur upon the mere deferral of payments
or extension of the maturity date of the obligation. Rather,

a refinancing occurs only if some material terms of the orlglnal
obligation are modified. See staff letters numbered 244, 415,
441 and 658, found in Truth in Lending Special Releases- Coxrespon-
dence, April, 1969 to October, 1978, paragraphs 30,227, 30,604,
30,637 and 30,928, respectively.
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Accordingly, by merely extending the maturity date of the loan,
no refinancing occurs under Regulation Z, and 1 have adopted
that position for defining a "refinancing" under the Colorado
Uniform Consumer Credit Code. However, if in the course of
extending the maturity date the rate of the loan finance charge
is increased by agreement, a material term of the original obliga-
tion is modified and a "refinancing" exists. Accordingly, the
-increase in the loan finance charge may exceed 18%, and the
renewal constitutes a "refinancing" within the meaning of the
Senate Bill 20. It is my opinion that such an interpretation
is comsistent with the intent of Senate Bill 20.

This letter is intended as an interpretation of the Uniform Con-
sumer Credit Code, as that term is used in C.R.S. 1973, 5-6-104(4),
as amended. .

Very truly yours,

(a9 / ‘;/’ -

Marshall A. Snider
Administrator
Iniform Consumexry Credit Code
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