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RE: Mortgage Brokexr Fees 2.TC),{V
Dear :

You asked about the treatment of mortgage broker fees undex the
Colorado Uniform Ceonsumer Credit Code ("UCCC"), specifically
whether such fees may be excluded from the finance charge and
calculation of the annual percentage rate ("APR"). It is my
opinion that these fees must be included in the finance charge
and APR for both disclosure and rate calculation purposes.

The federal Truth in Lending Act ("TILA") was amended by Congress
in 1995. The amendments contained a provision adding mortgage
brcker fees to the definition of what constitutes a "finance
charge, " whether the broker fees are paid in cash or financed and
whether paid directly to the broker or to the lender for delivery
to the broker. 15 U.S.C. § 1605{(a) (6). The TILA amendment took
effect September 30, 1996.

The Federal Reserve Board subsequently amended Regulation Z,
which implements the TILA, to clarify that mortgage broker fees
are included in the finance charge "even if the creditor does not
require the consumer to use a mortgage brokexr and even if the
creditor does not retain any portion of the charge." 12 CFR

§ 226.4(a) (3) (61 F.R. 49,237, Sept. 19, 1996). The Regulation Z
amendment took effect October 21, 1996. The result of these
amendments is that all mortgage broker fees must be included in
the finance charge and APR for federal disclosure purposes.!

The general rule for other third party fees, including non-
mortgage broker fees, is unchanged. These fees must be included
in the finance charge if the creditor requires use of the third
party as a condition of or incident to the extension of credit
{even if the consumer can choose the third party), or if the

! Fees imposed egually on consumers, whether or not credit is

extended, may be excluded from the finance charge as may bona fide
and reascnable closing costs such as appraisal and credit report
fees. Regulation Z, 12 CFR § 226.4(c) (7).



creditor retains any part of the fee. Regulation Z, 12 CFR
§ 226.4(a)(1).

The federal amendments regarding mortgage broker fees are binding
for disclosure purposes under federal preemption analysis and
because disclosure which complies with the federal TILA satisfies
the UCCC.? In addition, the UCCC Administrator is statutorily
directed to interpret the UCCC as a whole in a manner which is
harmonious with the TILA.® Consequently, for UCCC rate cap
purposes, mortgage broker fees must also be included in the
finance charge and APR. In fact, the UCCC’'s definitions of "lcan
finance charge" and "credit sgervice charge" have always included
fees "for commissions or brokerage for obtaining the credit."
UCCC §§ 5-2-1092(1) & 5-3-109(1), C.R.S. Mortgage broker fees are
not permitted additional charges. UCCC §§ 5-2-202 & 5-3-202,
C.R.85.

Creditors must ensure that as of September 30, 1996, mortgage
broker fees are incliluded in the APR and that the APR does not
exceed the UCCC’s maximum rate caps of .21% APR for supervised
lenders and credit sellers, or 12% for non-supervised lenders.
UCCC §§ 5-2-201(2) (b), 5-3-201(1), & 5-3-508(2) (b), C.R.S.
Failure to do so may result in redisclesures, refunds for excess
charges, and extended rescission periods. All prior opinion
letters on broker fees are superseded by this opinion letter,

Sincerely,

Prurad Utio

LAURA E. UDIS

Administrator

Uniform Consumer Credit Code
{303) 866-4494

(303) 866-5691 (FAX)
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2 See 15 U.S.C. § 1610(a){1); 12 CFR § 226.28(a) {1}; UCCC §§
5-1-302, 5-2-301, and 5-3-301, C.R.S.

3 Ucce §§ 5-1-102{2)(f) & (g) and 5-6-104(2) & (3), C.R.S.



